Cazibe ve ilgi işaretleri nelerdir? Kişisel cazibe, fiziksel olarak çekici insanların hangi özelliklerini yansıtır? “Çoğulcu aldatma”, “kendini açma”, “karşılıklılık kuralı” terimleri neyi ifade eder?
Çoğulcu Aldatma
Arzu edilen partneri memnun edecek ve cezbedecek kişilikleri yansıtmaya çalışarak bir yüz veya maske takmayı ifade eder. İnsanlar, gerçek benliklerinin çekiciliğinden şüphe duyacak kadar güvensiz oldukları için çoğulcu aldatmaya girerler; yani potansiyel partnerin isteyebileceğini düşündüğümüz türden biri gibi görünmeye teşebbüs etme eğilimimiz vardır.
Kendini Açma
Kişinin kendisiyle ilgili kişisel bilgileri başkalarına açıklama eylemini içeren bir iletişim sürecidir. Yakın bir ilişki içinde insanlar, alay edilme veya reddedilme korkusu olmadan zayıflıklarını, huylarını, umutlarını ve güvensizliklerini açığa vurma konusunda kendilerini özgür hissederler.
Karşılıklılık Kuralı
Bireyler, başka bir kişinin ifşası ile kendi ifşalarının eşit derecede olması gerektiğini düşünür. Bazıları, bir ilişkide tüm bilgilerin kendi kendine ifşa edilmesi gerektiğini düşünüyor. Diğerleri, tam olarak kendini ifşa etmenin bir ilişki için zararlı olabileceğini savunuyor.
Kişisel Cazibe
Fiziksel olarak çekici insanların, daha az çekici olan insanlara göre daha sosyal, duyarlı, ilginç, dengeli, daha sıcak, güvenilir ve ahlaklı oldukları varsayılır.
- İlk izlenim – İlk karşılaşmalarda çekiciliğin en önemli unsuru fiziksel çekiciliktir. Önce fiziksel görünüm fark edilir ve çok önemlidir, ancak diğer faktörler daha önemli hale gelir. Kişilik özellikleri ve insanların davranış biçimleri çekiciliğin ana faktörleridir.
- İnsanlar ilk izlenimlerini doğrulamak ister.
- Ortak koşullar, çekimin bir buluşmanın gerçekleştiği ortamdan etkilendiği anlamına gelir. Rahat ve hoş bir odada buluşan kadın ve erkekler, rahatsız ve hoş olmayan bir odada buluşanlara göre birbirlerini daha çok sevdiler.
- Güzel perdeler, zarif tablolar ve rahat sandalyeler bulunan çok hoş bir odada kadın ve erkek fotoğraflarını inceleyen denekler, kirli duvarları ve rahatsız sandalyeleri olan eski püskü döşenmiş bir odadaki deneklere göre çok daha çekici olarak değerlendirdiler.
Cazibe/İlgi İşaretleri
- Artan nabız/kalp hızı – genellikle 70-80’den yaklaşık 90’a veya üzerine çıkar. Bireyler hoş, tahrik edici, erotik resimlere baktıklarında kalp atış hızı artar.
- Artan kan basıncı ve vücut salgısı
- Cilde sıcak bir parlaklık veren ter ve saç derisindeki bezler yağı serbest bırakır (ekstra parlaklık oluşturmak için).
- Daha hızlı nefes alma (“Dilin takılması” ile sonuçlanabilir. )
- Gerilmiş kaslar ve daha iyi duruş
- Kızarma veya en azından kızarmış görünme – Arterler ve damarlar daha fazla kan sağlamak için genişler. Kadınların gördükleri kişiyle daha ilgili görünmesini sağlar. Kadınlar çağlar boyunca bu imajı yaratmak için kozmetik kullanmışlardır. Reklam verenler, bu görünümü vermek için modellerin fotoğraflarına rötuş yapıyor.
- Ajitasyon belirtilerinde artış (aynı zamanda tüylerini düzeltme olarak da adlandırılır). Örnekler arasında kravatın ayarlanması, saçın taranması veya döndürülmesi, tüylerin atılması vb. yer alır.
- Yüz, vücudun kendini en çok ifade eden bölgesidir. İnsan duygularının tüm yelpazesini ortaya çıkarır.
- Gülümseme, yakınlığın ve çekimin açık bir işaretidir.
- Uyarılma, dudakları daha kırmızı yapabilir (artan kan akışı nedeniyle), bu da cinsel ilgiye işaret eder. Dişiler binlerce yıldır dudaklarını yapay olarak renklendiriyor
- Dudakları yalamak, cinsel ilginin daha açık bir işaretidir.
- Gözler, ilgi, çekicilik ve cinselliğin en güçlü işaretlerini iletir. Uzun süreli bakış, samimi davranışı temsil eder. Bir kişinin bir yabancıya çok uzun süre bakması seksle ilişkilendirildiği için sosyal bir tabu olarak kabul edilir. Her kültürün, göz temasının ne kadar süreyle sürdürülmesi gerektiğine dair belirtilmemiş kuralları vardır. ABD’de iki kişinin birbirine bakma süresi ortalama 1,18 saniye iken, karşılıklı olmayan ortalama bakış 2,95 saniyedir.
- Görüşme yapılan kişilerde bakışlarını normal veya yüksek derecede koruyanlar bakışlarını kaçıranlara kıyasla daha inandırıcı ve çekici olarak görüldü ve işe alınma olasılıkları daha yüksekti. Daha yüksek bakış seviyeleri, daha fazla yakınlık, benzerlik, bağlantı, soğukkanlılık ve formaliteye uymama ifade ediyor olarak görülüyordu.
- Gözde ışıltı, kirpiklerin titremesi (tipik olarak açıkça görülen bir işaret)
- Gözlerin düşmesi, bakışların başka tarafa bakmak yerine kişinin üzerinde odaklanmasını sağlar.
- Gözyaşı üretiminde küçük artış (yani, parıldayan veya parlak gözler).
- Gözbebeği genişlemesi – Bir kişi sevdiği bir şeye baktığında gözbebekleri büyür. Eski Çin yeşim taşı satıcıları, bir kişinin yeşimden ne kadar hoşlandığını ölçmek için gözbebeği genişlemesini kullanırdı. İtalyanlar bu etkiyi göz makyajında yarattılar. İtalyanlar (1600’ler/1700’ler) ve ABD’li güneyliler, göz bebeklerini büyütmek için belladonna adlı bir kimyasal kullandılar
- Oryantasyon – insanların konuşurken kendilerini konumlandırdıkları açı. 45 derecelik açı en çok akranlara ve çevreye bakmak için kullanılır.
- Yüz yüze özel ilgi gösterme.
- Yan yana duruşa daha fazla yer verme
Gözbebeği genişlemesi üzerine araştırmalar yapan Eckard Hess;
Bir grup erkeğe çıplak kadın fotoğrafları gösterdiğinde erkeklerin gözbebeklerinin büyüdüğünü, çalışmayı kadınlarla tekrarladığında, bebek resimlerinin kadınların gözbebeklerinin büyümesine neden olduğunu buldu. Eşcinsellerin gözbebekleri, aynı cinsiyetten çıplak vücutları gördüklerinde daha fazla genişlerken, heteroseksüellerin gözbebekleri karşı cinsin çıplak vücutlarını gördüklerinde daha fazla büyümüştü. (Hess, Seltzer, & Schlien, 1965).
Hess (1975), bir kadının gözbebekleri daha büyük olacak şekilde bir fotoğrafı rötuşladı ve ardından deneklere orijinal fotoğrafı ve rötuşlanmış fotoğrafı gösterdi. Deneklerden kadının daha sempatik, sıcak, mutlu veya daha çekici göründüğü fotoğrafı seçmeleri istendi. Katılımcılar daha büyük göz bebekleriyle fotoğrafı seçtiler. Daha fazla erkek, gözbebekleri büyümüş kadının fotoğrafını tercih etti, ancak nedenini açıklayamadılar.
Hess, bir kadının göz bebeklerini genişletmek veya daraltmak için bir ilaç kullandı. Denekler, gözbebekleri yapay olarak büyütülen kadınla karşılaştıklarında, onu yumuşak, nazik ve açık olarak tanımladılar. Aynı denekler, yapay olarak küçültülmüş göz bebekleri olan kadınla karşılaştıklarında, onu sert, küstah ve soğuk olarak tanımladılar.
Farkında olmadan dokunulan öğrenciler
Bir kütüphanecinin, bir öğrenci kütüphane kartını geri verirken eline hafifçe dokunduğu bir çalışma yapılmıştır. Öğrenci dışarıda izlendi ve o gün kütüphane ile ilgili bir anket doldurması istendi. Birkaç soru arasından öğrenciye kütüphanecinin gülümseyip gülümsemediği ve ona dokunup dokunmadığı sorulmuştu. Aslında kütüphaneci gülümsememişti ama öğrenciler onlara dokunmadığını söylemelerine rağmen gülümsediğini bildirdiler. Farkında olmadan dokunulan öğrenciler, kütüphaneden ve genel olarak yaşamdan çok daha fazla memnuniyet bildirdiler (Ackerman, 1990).
Uzman Psikolog/Evlilik ve Aile Terapisti
Kaynak
Ackerman, 1990
Burgoon, J. K., Manusov, V., Mineo, P., & Hale, J. L. (1985). Effects of gaze on hiring, credibility, attraction and relational message interpretation. Journal of Nonverbal Behavior, 9(3), 133-146. doi: 10.1007/BF01000735
Hess, E. H. (1975). The tell-tale eye: How your eyes reveal hidden thoughts and emotions. New York, NY: van Nostrand Reinhold.
Hess, E. H., & Polt, J. M. (1960). Pupil size as related to interest value of visual stimuli. Science, 132, 349–350.
Hess, E. H., Seltzer, A. L., & Schlien, J. M. (1965). Pupil response of hetro-and homosexual males to pictures of men and women. Journal of Abnormal Psychology, 70, 165-168.
Hall, E. (1959). The silent language. Garden City, NY: Doubleday.
Hall, E. (1963). A system for the notation of proxemic behavior. American Anthropologist, 65, 1003-1026.
Hall, E. (1966). The hidden dimension. Garden City, NY: Doubleday.
LLoyd-Elliott, M. (1994). The secrets of attraction. London, England: Hamlyn.
Winton, W. N., Putnam, L. E., & Krauss, R. M. (1984). Facial and autonomic manifestations of the dimensional structure of emotion. Journal of Experimental Social Psychology, 20, 195–216.